Bitcoin bányászat/Masternode

Hogyan működik a Bitcoin bányászat?

A hagyományos valuták, például az euró vagy a dollár rendszerében a kormányok szükség esetén további bankjegyeket nyomtathatnak ki. A Bitcoin eseténem azonban a kriptovaluták nem nyomtathatók ki - ehelyett „felfedezik” őket. A világ minden tájáról számítógépek ezrei „bányásznak” kriptovalutákat, versengve egymással.

Minden percben több ezer tranzakció megy végbe a felhasználók között. A Bitcoin-hálózat gyűjti az összes információt az adott időszakban lezárt tranzakciókról egy Block nevű listában.

A „bányászok” feladata ezen tranzakciók és a Block megerősítése, illetve az információk nyilvános helyen történő rögzítése, ami Blockchain néven ismert.

A Bitcoin bányászatához nagyteljesítményű számítógépre van szükség. Nehézségei miatt jelenleg nem lehetséges személyi számítógéppel Bitcoint bányászni. A bányászok olyan gépeket vásárolnak, amelyeket kifejezetten a bitcoin bányászatához terveztek, mint például az ASICS.

Feladatuk az, hogy olyan szekvenciát találjanak, amely a bitcoin tranzakciós blokkot kompatibilissé teszi az előzővel. Ehhez a számítógépnek másodpercenként több ezer számítást kell elvégeznie a tökéletes illeszkedés megtalálása érdekében, amit Proof of Work néven ismernek.

Miután megtalálta a kompatibilis szekvenciát, a bányász bitcoin jutalmat kap minden egyes bányászott blokkért. Ezt a jutalmat azzal a szándékkal hozták létre, hogy megfizessék a számítástechnikai energiát hitelező embereket a Bitcoin hálózat működőképességének megőrzése érdekében.

Számítógépek ezrei versenyeznek a blokkok jutalmáért napi szinten. 10 percenként alakul ki Bitcoin tranzakciós blokk, tehát a verseny 10 percenként újraindul.


Masternode

A Proof of Work protokollon kívül vannak olyanok is, mint a Proof of Stake, közismert nevén Masternode.

A Masternode-ok segítik a hálózati biztonságot és az olyan kiegészítő szolgáltatásokat, mint például:

  • Azonnali tranzakciók;
  • Névtelen tranzakciók;

Ez a koncepció népszerűvé vált a DASH valutában. A hálózatban részt vevőknek a Masternode-ok végrehajtásával járó profit 45%-át adják át, ám ezek a portfólió pénzügyi részesedését jelentik, 1000 DASH értékben, a fennmaradó nyereséget azok a bányászok fogják kapni, akik elérhetővé tették gépeiket.