Kriptovaluta tárcák

Kriptovaluta tárcák: mik ezek és melyiket válasszuk

Teljes ellenőrzést kell gyakorolni a Bitcoinjaink felett, a bitcoin portfólió kiválasztása elkerülhetetlen lépés. A tárca lehet akár a számítógéped, okostelefonod, saját hardvered vagy egy egyszerű papír tárca.

Valójában sok olyan webhely és alkalmazás kínál tárcákat, ahol bitcoint is lehet vásárolni, és ezeket könnyen használhatod. De az ott tárolt bitcoin valójában nem a tiéd, mert harmadik fél tárolja őket, és gyakran vonzó célpont a hackerek számára.

Miért fontos a tárca?

Ismerjük meg a bitcoin néhány alapját:

  • Pénz teljes ellenőrzése;
  • Anonimitás, a Blockchain segítségével minden tranzakció névtelen lehet, mindaddig, amíg senki nem tudja, kihez tartozik a portfólió;
  • Nincs szükség harmadik felekre.

Csakúgy, mint a bankok, a kriptovalutákat vásárló pénzváltók nem kínálják a fenti szolgáltatások egyikét sem. Az Exchange webhelyeket olyan központosított rendszerek támogatják, amelyek gyakran nem teszik meg a szigorú biztonsági intézkedések és nem felelnek meg a nemzetközi szabványoknak. Itt láthat néhány olyan esetet, amelyek több millió euró elvesztéséhez vezettek kriptovalutákban.

A bitcoin tárca birtoklása ugyanolyan, mint a fizikai pénztárca, ha elveszíted, elveszíted a pénzt is.

Ezért olyan tárcát kell használni, amely ellenőrzi a magánkulcsokat, általában a seed fázist, amelyek tizenkét véletlenszerűen előállított kulcsszót képeznek, amelyeket papírra kell írni és biztonságos helyen kell tárolni, hogy szükség esetén helyreállítsák a tranzakciós rekordhoz való hozzáférést.

Mindig a megbízható szervezetek által kidolgozott portfóliókat válasszuk, amelyek biztosítják a forráskódot, ezáltal bárki megnézheti, mi történik a portfólióban.

Nagy mennyiségű kriptovalutát hidegben kell tárolni, internetkapcsolat nélkül, például hardver tárcákban. Ezek olyan eszközök, amelyek a magánkulcsokat vagy a seed fázist tárolják, és lehetővé teszik a teljes ellenőrzést és az okostelefonon vagy számítógépen keresztüli hozzáférést. A hosszú távú tároláshoz mindig választhatod a papírra írt magánkulcsot vagy seed fázist, vagy biztonságosabb alternatívákat, például a Cryptosteel-t amely elérhető a privát kulcsok tárcába történő beillesztésével.

Javaslatunk: használj tárcát okostelefonodon (hot wallet) vagy számítógépeden kis összegű pénzzel a mindennapi életben történő felhasználás céljából. A nagyobb pénzmennyiséget egy hardwer tárcában vagy papír tárcában.

Különböző tárcák

Ezekben lesznek privát kulcsok vagy seedek a pénztárca eléréséhez. Van miből válogatni az ízlésnek és igényeknek megfelelően. Íme a javaslataink:


Hardware tárcák:

 Ledger Wallet

Trezor Wallet

Keepkey

Cool wallet


A papír tárca biztonságosabb alternatívája: a Cryptosteel, amely lehetővé teszi a titkos kulcsok tárolását.


Hot tárcák:

Coinbase

Abra

Bitpanda

Binance